Tuesday, March 17, 2009

Кукерите от Чарган също с първо отличие

Градски вестник - Всекидневник за град Перник и областта - Кошарево с голямата фестивална награда

Кошарево се изкачи на фестивалния връх. Сурвакарската група на брезнишкото село получи голямата награда на 18-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2009". Компания на върха им прави кукерската група от ямболското село Чарган. Наградите обяви на пресконференция вчера председателят на журито етнологът ст.н.с Николай Ненов в присъствието на експертите от екипа си. Материалният израз на големия приз е 1 000 лева. Раздадени са още 47 парични награди, с които бе разпределен наградният фонд от 10 000 лева на проявата.

Специални плакети на Община Перник отидоха при сурвакарските групи от селата Бегуновци, Селищен дол, Лобош, Калище и кукерите от квартал "Поляните" - Петричко, старозагорските села Тъжа и Павел баня. Отличия за обучение в традицията получиха 6 сурвакарски групи и 2 кукерски формации.

Моралният приз на Фондацията на европейските карнавални градове отиде при групата на село Ярджиловци, която преди време бе обявена от президента Хенри ван дер Кроон като "Група на всички времена".

Наградата на ВМРО, учредена в името на поддържането на традицията, отиде в село Дивотино.

По традиция, обявяването на класирането бе съпроводено с оспорване на наградените и съмнения в журито. Инициатори бяха ръководители на сурвакарски групи от Пернишка област, които са сърдити, че журито не ги е оценило по достойнство. Според тях, още в рано вечерта в събота се е знаело, че Кошарево ще вземе голямата награда, а Габров дол - наградата на публиката. Стигна се и дотам, че майсторът на маски от село Чепино Драго Драгомирчев поиска от директора на Историческия музей да му върне маските, които са изложени в музея като част от граовската обредна традиция. Той обяви, че чепинци няма да участват в следващия фестивал.

От фестивалното жури увериха, че е невъзможно изтичането на информация за победителите, тъй като членовете са започнали заседанието си в 18 часа в събота.

При организацията на следвашия фестивал догодина ще бъде предолжено наградният фонд на проявата да бъде трансформиран като парична помощ за превоза на участниците до Перник, а наградите за най-добрите да бъдат съответно златен, сребърен и бронзов медал. Нематериалната стойност на отличията се коментира за пореден път, провокирано от традиционните недоволства от класирането.


No comments:

Post a Comment